Mundhulens sygdomme og behandlinger

Parodontose.

"De løse tænders sygdom"

Parodontose er betændelse i det væv der holder tanden på sin plads. Behandles sygdommen ikke kan tanden blive løs og mistes.

Caries.

"Huller i tænderne" er en meget almindelig sygdom i tænderne.

Tandens overflade nedbrydes af bakterier som ofte trives godt i surt miljø. Disse bakterier vil fortsætte med at ødelægge tanden indeni, såfremt caries ikke behandles.

Rodspidsbetændelse.

Rodbehandling er behandlingen, hvis eks tandens nerve er syg/betændt. Det er en fyldning inde hvor tandens nerve har været.

Misfarvede tænder - blegning.

Blegning af tænder kan foretages udvendig og indvendig. Udvendig blegning kan administreres af patienten selv derhjemme. En indvendig blegning foregår på klinikken.

Implantater.

Når en tand er mistet eller mangler kan et implantat  erstatte denne (eller flere), med en kunstig rod samt krone/bro/protese ovenpå. Et implantat sidder fast som tænderne i kæben og kan ikke tages ud.

Dårlig ånde.

Ca hver 5. dansker kender til dårlig ånde. Hos 90% af disse findes årsagen i munden eks forrådnelsesbakterier langs tandkødskanten eller i lommerne omkring tanden, i dybe huller eller fra belægninger på tungen.

Tandsten.

Tandsten dannes som forkalkninger af bakterier og madrester også kaldet tandbelægninger. Tandsten kan dannes over og under tandkødskanten..

Revner i tænderne-infraktioner.

Revner i tænderne opstår af mange årsager. Har tanden været ude for et traume(eks et fald, tygget i et hagl etc...)kan der opstår små brudlinier i tanden. Disse kan være usynlige selv for tandlægen. En gammel sølvfyldning menes også at kan lave disse revner i tanden.

Syreskader.

Tandens overflade ætses væk pga surt miljø.

Syreskaderne på tænderne sker øjeblikkeligt når eks sodavand indtages.